Handen wassen, bij Tactus een gezonde gewoonte
Gepubliceerd in het blad Zorginstellingen.
Handhygiëne is een belangrijk en steeds terugkerend thema bij Tactus. Samen met Uniqcare geeft de expert op het gebied van verslavingszorg vorm en inhoud aan dit topic. Hierbij is er veel aandacht voor ‘training on the job’. “Dat maakt het tastbaar.”
Tactus biedt hulp en advies aan jongeren en volwassenen voor elke vorm van verslaving. Van alcohol en drugs tot eten, gokken, gamen, internet en seks. “De zorg wordt online, ambulant en klinisch verleend”, vertelt Femke Vletter, verpleegkundig consulent infectieziekten bij Tactus. Zij is in die rol verantwoordelijk voor het infectiepreventiebeleid voor zowel de patiënten als het personeel. “Hygiëne, waaronder de handhygiëne, is binnen het infectiepreventiebeleid altijd al een belangrijk thema geweest binnen de muren van onze veertig locaties. Ook wij blijven niet verschoond van onder meer het norovirus en MRSA-besmettingen. Juist daarom zijn duidelijke richtlijnen en procedures voor onder meer handhygiëne zo belangrijk. Maar nog belangrijker is het naleven van die richtlijnen en procedures.”
Infectiepreventie is bij Tactus ondergebracht bij de afdeling Zorgontwikkeling. Landelijke ontwikkelingen op het gebied van infectiepreventie worden door Vletter als consulent infectieziekten binnen deze afdeling vertaald naar ontwikkelingen binnen Tactus. De uitvoer hiervan vindt veelal plaats door het Boa-Soa Netwerk, zegt zij. “Dit is een netwerk van verpleegkundigen met expertise op het gebied van bloed- en seksueel overdraagbare aandoeningen.” Met de komst van de Mexicaanse griep (H1N1) werd het beleid rondom handhygiëne door Tactus aangescherpt, vertelt Vletter verder. “Vooral in de beginfase is de juiste uitvoer van de handhygiëne een uitdaging geweest. Je kunt wel sheets met instructies ophangen op de locaties, maar het is de vraag of daar wel naar wordt gehandeld.”
‘De planning en inhoud van de trainingen, de trainers en de trainingsmaterialen worden allemaal door Uniqcare verzorgd’
UV-trainingen
Inmiddels is er in die aanpak het één en ander veranderd. Dankzij de samenwerking met Uniqcare. Uniqcare is samen met Tactus de uitdaging naar een betere handhygiëne aangegaan. “Tactus is in zijn behandelingen specialist in gedragsverandering, maar ook hierin zie je hoe lastig het is om mensen, zowel medewerkers als cliënten, zo ver te krijgen dat ze het belang van handhygiëne inzien en hun gedrag erop aanpassen. Door trainingen op de locaties te geven wordt niet alleen de kennis maar ook het gedrag – hoe doe je het nu echt goed – besproken en geoefend. Het belang van goede infectiepreventie, en vooral handhygiëne wordt zo heel tastbaar voor de medewerkers”, geeft Vletter aan. De kunst van de implementatie van een goed handhygiëne beleid is volgens haar voornamelijk het borgen van een permanente gedragsverandering, deze monitoren en telkens weer bijsturen. “De hygiëneadviseur van Uniqcare speelt hierin een essentiële rol en begeleidt ons hierin gedurende de samenwerking.” Mariska van Haren, van de afdeling Facilitair Management en verantwoordelijk voor de implementatie van het Uniqcare-assortiment bij Tactus, vertelt dat de trainingen gegeven worden door middel van UV. “Bij deze manier van trainen wordt opzettelijk vervuiling aangebracht. Dit wordt gedaan met UV-deeltjes die een specifieke fluoriserende kleur hebben, voor het blote oog onzichtbaar, maar onder UV-licht fel oplichten. Dit maakt de trainingen heel effectief.”
Vakbeurs
De samenwerking met Uniqcare kwam tot stand op de vakbeurs Facilitair in 2012, vertelt Van Haren aan de hand van een anekdote. “We liepen langs de stand van Uniqcare en er werd opeens een closetrol naar ons gegooid. Hierop gingen wij het gesprek aan, dat leidde uiteindelijk tot een langdurige samenwerking.” Het was namelijk ook het moment dat Tactus de sanitaire voorzieningen tegen het licht hield. Dankzij de samenwerking met Uniqcare heeft Tactus de kosten weten te verlagen en is de service volgens Van Haren ‘honderd keer beter’. “Alle dispensers op alle locaties zijn toen vervangen, een hele operatie. “Uniqcare heeft sinds die tijd met ons meegedacht om ontstane klachten, knelpunten snel en adequaat aan te pakken.” Tactus heeft samen met Uniqcare in 2016 een volgende stap gezet in de zorgverlening rondom handhygiëne, vertelt Van Haren. “Wij zijn overgestapt op de DEB dispensers van Uniqcare. Deze dispensers voor onder meer zeep, crème en handdesinfectants hebben een doseringssystem met eenvoudige drukknop en zijn de vervanger van de non-touch dispensers. Je zou zeggen: dat is toch minder hygiënisch, maar het mooie aan de DEB dispensers is dat die beschermd zijn met Biocote®, een antibacteriële beschermlaag. Bovendien zijn er geen batterijen nodig, wat weer goed is voor het milieu.” Verder staan op de dispensers de desinfectie- en wasinstructies. “Een extra attentie en zeer effectief. Zo wordt je steeds geattendeerd op de juiste uitvoer van handhygiëne”, vult Vletter aan.
Informatief gesprek
In een tijdsbestek van een maand of drie heeft er een hele operatie plaatsgevonden. Van een informatief gesprek over nieuwe producten naar de totale ‘ombouw’ van dispensers, afvalbakken en handdoekautomaten. “De overgang verliep soepel”, zegt Van Haren. “De medewerkers op onze locaties werden geïnformeerd, er moest een planning voor de installatie van de nieuwe dispensers en de de-installatie van oude dispensers worden gemaakt en de trainingen moesten worden ingericht en afgestemd. Bovendien moeten wij vanwege de samenstelling van onze cliëntengroepen heel goed rekening houden met wat we waar plaatsen. Een voorbeeld? Er kunnen geen dispensers met alcoholfoam worden geplaatst op plekken waar cliënten komen.” De rol van Uniqcare was veelzijdig. “Zij stelden zich zeer flexibel op om niet alleen volgens planning de gewenste leveringen te realiseren, maar ook om op ons verzoek buiten de planning om het gevraagde uit te voeren”, aldus Van Haren.
Tactus werkt sinds 2012, al ruim 10 jaar, in de breedte samen met Uniqcare. Alle sanitaire voorzieningen zijn afkomstig van deze hygiënespecialist. Zo worden de beste desinfectie en zeepproducten ingezet. “Op de plekken waar wij de alcoholfoam gebruiken, is gekozen voor een product dat plezierig is in het gebruik. Daar bedoel ik mee dat de foam verzorgend is voor de handen en geen huidirritaties veroorzaakt. Bovendien is het een product at ziektekiemen in de breedte bestrijdt”, legt Van Haren uit. Verder worden veelzijdige dispenseroplossingen van Uniqcare toegepast, zoals bijvoorbeeld kleine handflacons die de medewerkers makkelijk bij zich kunnen steken als ze een cliënt thuis moeten bezoeken. Uniqcare ondersteunt Tactus daarnaast in de begeleiding en training van de medewerkers. Bij dit laatste gaat men heel ver, vertelt Van Haren. “De planningen van de trainingen, de inhoud van de trainingen, de trainers en de trainingsmaterialen worden allemaal door Uniqcare verzorgd. Daar hebben wij geen omkijken naar. Ideaal.”